Nouseeko sinun IBD hevosen oireet esiin eritysesti syksyllä? Tapahtuuko tämä siitä huolimatta, että ruokinta ei ole muuttunut? Olen törmännyt tähän ilmiöön, ja jäin miettimään syitä, miksi hevonen oireilee erityisesti syksyllä.
Kuvassa mahahaavasta ja IBD:sta kärsineen hevosen muutos, viikko hoidon aloituksen jälkeen. Hoitona ruokinnan muutos ja homeopatia.
Syksyn mukanaan tuoma mahdollinen ruokinnan muutos olisi ilmi selvä syy hevosen oireilulle. Siirtyminen laitumelta sisäruokintaan vaikuttaa väkisin suoliston mikrobistoon. Muutosta korostaisi entisestään, jos laidun on luonnonmukaisesti viljelty, tai muuten luonnon tilassa, eikä altistunut torjunta aineille, ja kuiva-/säilöheinän viljelyssä on käytetty torjunta aineita ja väkilannoitteita. Torjunta-aineet vaikuttavat mikrobistoa köyhdyttävästi, ja voivat aiheuttaa erilaisia suolisto haasteita. Heinän lisäksi lähes kaikki lisärehut sisältävät torjunta-aine jäämiä. Myös raskasmetalleja voi päätyä ruuansulatukseen. Jos hevosen ruokinta ei kuitenkaan ole mitenkään muuttunut kesän jälkeen, ja oireilu alkaa ilmojen viiletessä, täytyy miettiä muita vaihtoehtoja oireilulle.
Seuraavaksi mietin syksyn mukanaan tuomaa mikrobistoa, joka kulkeutuu hevosen suolistoon. Maa bakteereita, ja muita mikrobeita ja homeita kulkeutuu hevosen suolistoon herkästi. Maahan pudonneet lehdet, maasta tongittavat juuret, maasta syötävä heinä ja maahan pudonneet heinänkorret, altistavat erilaisille mikrobeille. Homeilta ei voi mitenkään välttyä kosteuden lisääntyessä. Kaikki tämä altistaa hevosen erilaisille suolisto oireille.
Maan syömisen aiheuttamista oireista voit lukea:
Matolääke ja rokotukset ajoittuvat usein syksyyn ja voivat aiheuttaa IBD hevosille voimakkaita oireita. Kudokseen ruiskutettava rokote aiheuttaa aina immuunipuolustuksessa reaktion. Kudokseen tulevalle vieras aineelle ei ole luonnollista poistumisreittiä elimistössä. Matolääke puolestaan aiheuttaa haasteita suolistomikrobeihin.
Hevonen voi oireilla selkeästi myös kylmän ja kostean vaikutuksesta. Kylmyys ja kosteus vaikuttaa hevosen lihaskalvoihin ja hermotukseen. Yksilöllinen herkkyys vaihtelee. Lihaskalvoja ja hermoja pitkin on yhteys kaikkialle hevosen elimistöön. Yhteys elinten ja lihaskalvojen, sekä hermotuksen välillä on molempiin suuntiin. Kun hevosen suolisto oireilee, niin myös lihaksisto kärsii. Sama tapahtuu myös toiseen suuntaan. Kun lihakset saavat kylmää, voi se vaikuttaa myös suolistoon aiheuttaen oireita. Kylmä ja kostea ilma voi siis olla jo itsessään oireilun aiheuttaja. Loimitus voi hiukan auttaa oireiden lievittämiseen, mutta ei ratkaise täysin ongelmaa, kun kylmän ja kostean vaikutus tunkeutuu luihin ja ytimiin. Homeopatiasta löytyy onneksi tilanteeseen ratkaisu. Monen homeopaattisen aineen oirekuvassa on kylmän ja kostean ilman huonontava vaikutus. Kun tilanne saatetaan tasapainoon, oireet helpottavat.
Syksy voi tuoda mukanaan myös ulkoista stressiä, sisäisen stressin lisäksi. Stressi kuormittaa aina elimistöä, ja erityisesti ruuansulatusta. Onko hevonen siirtynyt yöksi talliin, onko vieruskaveri vaihtunut, onko treeni lisääntynyt? Stressitekijöitä voi olla lukuisia. Joillekin hevosille stressaavaa voi olla vain tuulinen ilma. Stressi ei välttämättä näy hevosen käytöksessä, mutta se voi näkyä lannan koostumuksessa, tai kaasun lisääntymisenä.
Kuvassa stressin laukaisema kurapylly.
Kun hevonen oireilee syksyllä, suosittelen lähestymään haastetta kokonaisvaltaisesti, pyrkien saattamaan elimistön jälleen tasapainoon. Kun tilanne hoidetaan kuntoon, kokonaisuus huomioiden, niin oireilu harvemmin palaa takaisin. Homeopatia hoitaa tilannetta elinten tasolta, lihaksistoon, aina iholle asti. Myös käytös voi muuttua samalla merkittävästi.
Hei,
Olen Anna
Haluatko saada ajankohtaista tietoa hevosen lajityypillisestä- ja luonnollisesta ruokinnasta?
Kiinnostaako sinua hevosen homeopaattinen hoito?
Liittymällä listalle saat vahvaan kokemukseen, sekä hevosen fysiologiaan- ja anatomiaan perustuvaa tieoa, aina luonnollisesta näkökulmasta.
Saat myös tiedon mahdollisista kursseista ja luennoista.
En ehdi kirjoitella turhan usein, joten ei pelkoa postilaatikon kuormittumisesta.
Tervetuloa mukaan!
Liity sähköpostilistalle
Ota yhteyttä!
Anna Kantola
info@annakantola.fi
p. 050 5646706